Op Antarctica worden onderwater drones ingezet om de totale groei van groene en bruine algen te voorspellen. De drones in de vorm van torpedo’s duiken naar een diepte van 2,5 meter en zijn uitgerust met een meter die meet hoeveel licht een alg absorbeert.

Onder het ijs

Om de drones onder het ijs te laten, snijden de onderzoekers gaten in het dikke ijs met een oliebrander en een stoomboor. Zeehonden en zeeleeuwen gebruiken deze zorgvuldig gesneden gaten ook om onder het ijs te komen voor de jacht. De onderzoekers moeten de gaten dan ook vaak delen met menigte zeehonden en zeeleeuwen.

Algen

De groene en bruine algen klampen zich vast aan de onderzijde van het ijs en groeien in de lente. De Antarctische algen leveren voedsel voor krill en andere kleine dieren. De algen zijn bijzonder belangrijk omdat ze het zwakke licht dat door het ijs heen komt, gebruiken om voedsel en energie te genereren voor de rest van de voedselketen. ijs_algen_drone_antarctica_water_zeehonden_torpedo_onderzoek_algenijs_algen_drone_antarctica_water_zeehonden_torpedo_onderzoek_algen

Drones

Door drones in te zetten kunnen de onderzoekers op basis van de metingen de totale algengroei voorspellen. Voorheen waren de algen alleen toegankelijk voor zeedieren en speciaal opgeleide duikers.

0 Reacties

    Plaats een reactie