In Australië overweegt men om drones in te gaan zetten om haaien te spotten in de buurt van stranden waar zwemmers en surfers zwemmen. De onbemande vliegtuigjes bieden een prima alternatief voor helikopters die tot op heden worden ingezet om baaien in de gaten te houden uit angst voor de levensgevaarlijke vissoort.

Alternatief voor helikopters

Momenteel maken reddingsbrigades regelmatig gebruik van helikopters om haaien te signaleren in de buurt van populaire stranden in Australië. In tegenstelling tot drones is de inzet van helikopters een stuk omvangrijker en duurder om badgasten te beschermen tegen haaien.

Drones

Met de steeds toenemende populariteit van de onbemande luchtvaartuigen overwegen nu ook sommige Australische reddingsorganisaties en gemeentes om drones in te zetten om haaien te spotten in drukke zwem- en surfgebieden. Waverly Council, een gemeente aan de kust in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales, heeft onlangs een succesvolle testvlucht uitgevoerd met een drone uitgerust met een GoPro-camera als alternatief voor de inzet van dure helikopters. Waverly Council overweegt nu om een officiële aanvraag in te dienen voor het gebruik van drones om haaien te signaleren in haar baaien. drones-haaien-bondi-beach-australiedrones-haaien-bondi-beach-australie

Licenties

Dit is slechts één van het groeiend aantal aanvragen voor inzet van deze nieuwe technologie. Sinds de introductie van de verplichte licenties voor het gebruik van drones voor commerciële doeleinden in 2002 is het aantal licenties gestegen van 14 tot wel 180 stuks vandaag de dag, aldus Civil Aviation and Safety Authority (CASA), de Australische luchtvaartautoriteit.

0 Reacties

    Plaats een reactie