Op crowdfundingplatform Kickstarter is weer een interessante campagne verschenen voor drone liefhebbers die de wereld willen bekijken vanuit de ogen van een vogel. Fly Like A Bird maakt de droom van vliegen als ee vogel via virtual reality werkelijk op een zeer reële manier. fly-like-a-bird-fpv-drone.

Vision Kit

Fly Like A Bird laat je de wereld zien vanuit het oogpunt van een kleine, lichte camera kit, genaamd de 'Vision Kit'. De Vision Kit kan gehecht worden aan een drone en laat de wereld zien vanuit het perspectief van een vogel.

Video stream

De Vision Kit stuurt de beelden via de nieuwste WiFi-AC verbinding terug naar de 'Insight' groundstation applicatie, die de levende Full HD video-stream met minimale vertraging weergeeft. Insight is cross-platform en ondersteunt het weergeven van de video-feed rechtstreeks op een virtual reality bril, zoals de Oculus Rift voor een meeslepende ervaring. fly-like-a-bird-fpv-oculus-riftfly-like-a-bird-fpv-oculus-rift

Oculus Rift

Via de Oculus Rift kun je niet alleen genieten van het brede gezichtsveld en schitterende kleuren van de virtual reality bril, maar aangezien de camera is gemonteerd op een 3-assige gimbal en gekoppeld is aan de Oculus Rift kun je simpelweg via het draaien van je hoofd vrij en natuurlijk rondkijken in de omgeving.

Hoofdbewegingen

De sensoren in de Oculus Rift nemen de bewegingen van je hoofd waar en stuurt de bewegingen door naar de Vision Kit. De Vision Kit zal deze data vervolgens gebruiken om de 3-assige gimbal aan te sturen op dezelfde manier zoals jij je hoofd beweegt. fly-like-a-bird-fpv-hoofd-bewegingenfly-like-a-bird-fpv-hoofd-bewegingen

Uitdaging

De grootste uitdaging bij ontwikkeling van het Fly Like A Bird-project is het minimaliseren van responstijden. Enerzijds de vertraging die optreedt bij het verzenden van de beelden naar de headset. Anderzijds de vertraging die optreedt bij het communiceren van de hoofdbewegingen naar de gimbal. Voor de ultieme 'Fly Like A Bird'-ervaring dienen beide tijden worden geminimaliseerd naar een absoluut minimum.

Responstijden videobeelden

De makers van de Fly Like A Bird-kit zijn overtuigd de responstijden aanzienlijk te kunnen minimaliseren. Momenteel heeft het systeem voor de overdracht van de videobeelden een vertraging van ongeveer 250ms bij gebruik van een stabiele WiFi-verbinding, maar de makers doen hun uiterste best om dit terug te brengen naar 100-150ms. Hieronder een overzicht van de responstijden die momenteel gerealiseerd worden: fly-like-a-bird-responstijdenfly-like-a-bird-responstijden

Responstijden hoofdbewegingen

Naast de optimalisatie van de vertraging voor overdracht van de videobeelden, vormt het minimaliseren van de responstijd voor de hoofdbewegingen van de virtual reality bril een tweede uitdaging bij ontwikkeling van de Fly Like A Bird- kit. Er zal namelijk altijd sprake zijn van een (zeer minimale) vertraging tussen het bewegen van je hoofd en het bewegen van de gimbal aangezien de data getransporteerd moet worden van de headset naar de drone. Dit probleem wordt opgelost doordat Insight een grotere kijkhoek registreert dan wordt weergegeven op de Oculus Rift bril. Hierdoor hoeft Insight niet te wachten op nieuwe data wanneer de gebruiker zijn hoofd beweegt, maar is de data direct beschikbaar voor het Insight basisstation.

Fly Like A Bird laat je kijken als een vogel

Open-source

De doelstelling is om de Fly Like A Bird Vision Kit zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen te maken. De makers realiseren zich dat bij de introductie van een nieuwe gadget niet iedereen tevreden gesteld kan worden, daarom zal zowel de hard- als software volledig open-source zijn zodat ontwikkelaars zelf alles naar wens kunnen aanpassen en uitbreiden. fly-like-a-bird-fpv-teamfly-like-a-bird-fpv-team

FPV vliegen

Vergeet niet dat volgens de huidige drone regelgeving het niet is toegestaan te vliegen via FPV. Het is namelijk verplicht om altijd de drone in je gezichtsveld te kunnen waarnemen en bij het dragen van een FPV-bril is dit onmogelijk. Het is wel een optie om met 2 personen te vliegen met de Fly Like A Bird-kit: één iemand bestuurt de drone en de andere persoon draagt de FPV-bril.

0 Reacties

    Plaats een reactie