In noodgevallen telt iedere seconde. Naar schatting gaan er jaarlijks duizenden levens verloren als gevolg van een trage reactie tijdens noodsituaties in grote steden. Maar hoe kun je verwachten dat een reguliere ambulance op wielen overal snel naar toe (en weer terug) kan in het drukke verkeer in stedelijke omgevingen?.

Ambulance drone

Voor dit probleem kwam ontwerpbureau Argodesign met een fantasierijke oplossing. Het bedrijf ontwierp een een-persoons ambulance drone gemodelleerd naar een standaard quadcopter - aangedreven door GPS, piloot, of een combinatie van beide - die direct naar een noodsituatie kan worden verzonden. ambulance-drone-personen-lucht-spoedambulance-drone-personen-lucht-spoed

Op afstand

De ambulance drone is ontworpen om bijna overal te landen, dankzij de grootte van een compacte auto. Op afstand kan het ambulance personeel de drone besturen en de patiënt stabiliseren.

Drones

"Natuurlijk is het niet een volledig uitgewerkt concept, maar ik denk dat het zeer intrigerend is waarvoor drones kunnen worden ingezet", aldus Mark Rolston, oprichter van Argodesign. "Het zou leuk zijn om te zien dat ze op deze manier gebruikt worden, in plaats van een militaire functie of enkel voor fotografie."ambulance-drone-vervoer-personen-snelambulance-drone-vervoer-personen-snel

Idee

Het idee werd geboren uit een brainstormsessie van het team rond hoe de gezondheidszorg toegankelijker zou kunnen worden. De ontwerpers dachten eerst na over hoe ze een betere ambulance konden bouwen en ook de opkomst van autonome voertuigen inspireerde hen tot de overweging van een self-driving ambulance. Uiteindelijk dacht het team aan helikopters en drones en het resultaat is deze 'ambulance drone'.

Voordelen

Ervan uitgaande dat het concept te realiseren is, zouden de voordelen van de drone ambulances aanzienlijk zijn ten opzichte van ambulances op wielen. Een enkele piloot, die gewoonlijk zou vliegen een helikopter, kon een hele vloot van drone ambulances op afstand beheren. Tijdens transport door de lucht wordt een beroep gedaan op de automatische piloot en de piloot kan het overnemen door middel van handmatige bediening tijdens ingewikkelde landingen en vertreksituaties.

Prijs

Een groot nadeel van de ambulance drone is simpelweg de prijs. Rolston denkt dat de ambulance drone kan worden gebouwd voor ongeveer een miljoen dollar. Dat is vele malen duurder dan een ambulance op vier wilen, maar goedkoper dan een medische helikopter. "Hoe meer ambulance drones er uiteindelijk gemaakt worden, des te goedkoper de prijs zal zijn", voegt Rolston toe. ambulance-drones-personen-vervoer-luchtambulance-drones-personen-vervoer-lucht

Prijs

Hoe gek het idee ook mag lijken, het is absoluut niet onhaalbaar. Drones bestaan, ze worden steeds beter met de dag en zullen waarschijnlijk op een dag ons luchtruim over nemen. Autonome chauffeurs zullen in de komende jaren waarschijnlijk verschijnen in onze straten. Waarom niet deze twee ideeën combineren?

0 Reacties

    Plaats een reactie