Volgende week start de internationale vakbeurs voor onbemande systemen: TUSExpo. De vakbeurs vindt plaats van woensdag 4 februari tot en met vrijdag 6 februari in het World Forum, Den Haag. TUSExpo zal naar verwachting 3.500 internationale bezoekers trekken en bestaat uit een conferentie en een vakbeurs. Tijdens TUSExpo kom je in contact met vele internationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in onbemande systemen. Anoeska Hagenstein is één van de drie organisatoren van TUSExpo en is verantwoordelijk voor de algehele organisatie en marketing. Wij spraken met Hagenstein over drones, de regelgeving en over het ontstaan en doel van TUSExpo.

Anoeska Hagenstein

Hagenstein zag regelmatig artikelen en nieuwsitems over drones voorbij komen in de media, voordat zij vorig jaar zakelijk werd benaderd om met twee anderen een internationale vakbeurs over onbemande systemen te organiseren. Zelf werkt Hagenstein niet met drones maar heeft een bureau dat gespecialiseerd is in het organiseren van vak- en consumentenbeurzen en congressen, zowel nationaal als internationaal. Naast TUSExpo organiseert Hagenstein de grootste Internationale vakbeurs in de champignonbranche, maar ook consumentenbeurzen, zoals de Lente Tuin en Woon Beurs.

Drone mogelijkheden

"Een drone is voor heel veel vraagstukken en activiteiten een heel effectief instrument, met vaak ook een heel relevant doel en functie", zegt Hagenstein. "Een drone is een enorm efficiënt instrument om informatie te vergaren, te analyseren en om te zetten in effectieve maatregelen. Denk aan het opsporen van mensen in verlaten gebieden, het controleren van een mensenmassa, het analyseren van een ramp etcetera. Het kan ons als mens en als organisaties echt enorm ondersteunen en van dienst zijn. En daarnaast is een drone natuurlijk ook gewoon futuristisch en fascinerend".

Organisatie TUSExpo

TUSExpo is een eigen titel en wordt georganiseerd door drie personen. Martijn van Dijk is verantwoordelijk voor sales, Niels Westendorp voor public affairs en Anoeska Hagenstein voor de algehele organisatie en marketing. Dit jaar wordt de eerste editie georganiseerd met de intentie om van TUSExpo een jaarlijks evenement te maken. Of het een jaarlijks evenement wordt hangt af van de behoeften van de markt. De ambitie is om de grootste Europese vakbeurs op het gebied van onbemande systemen te worden. Bij zo'n status hoort een frequentie van één keer per jaar.

TUSExpo in Nederland

Op de vraag waarom TUSExpo in Nederland wordt gehouden antwoordt Hagenstein: "We hebben natuurlijk marktonderzoek uitgevoerd en hebben zo een beeld gekregen van de belangrijkste partijen op het gebied van onbemande systemen, zowel op commercieel als op wetenschappelijk vlak. Ook hebben we gekeken naar bestaande evenementen op dat vlak. We zagen al snel dat er nog kansen lagen in Europa en hebben besloten een Europese vakbeurs te organiseren. Voor een eerste editie kom je dan vanzelfsprekend snel terecht op je thuisbasis. Daarnaast is Nederland op onbemande systemen een land om rekening mee te gaan houden. De keuze om TUSExpo in Nederland te organiseren was daarom snel gemaakt."

World Forum, Den Haag

Vrij snel kwamen de organisatoren in contact met The Hague Security Delta en de Gemeente Den Haag. Zij zijn zeer actief op het gebied van Internationale veiligheid en zagen een evenement op het gebied van onbemande systemen in lijn met hun ambities en als verrijking voor hun stad en instituut. Het World Forum is bekend van de in 2014 georganiseerde Nuclear Security Summit met de wereldleiders en is zeer geschikt voor een internationaal evenement als TUSExpo. "De organisatie is daarom erg blij met de steun van The Haque Security Delta en dat de TUSExpo in het internationaal goed aangeschreven Den Haag georganiseerd wordt", aldus Hagenstein. world_forum_drone_tusexpo_nucleaire_topworld_forum_drone_tusexpo_nucleaire_top

Doelstelling TUSExpo

Met de komst van TUSExpo willen de organisatoren een zakelijk platform creëren voor de aanbieders van onbemande systemen. Zo kan men in contact te komen met onder andere leveranciers en potentiële afnemers om zodoende hun commerciële kansen te vergroten. Daarnaast willen zij bezoekers van de beurs en deelnemers aan de conferentie informeren over trends, ontwikkelingen, toepassingsmogelijkheden et cetera. "Met TUSExpo beogen we zo een bijdrage te leveren aan een mooie commerciële en civiele ontwikkeling van een professionele markt op het vlak van onbemande systemen", licht Hagenstein toe.

Organisaties op TUSExpo

Er schrijven zich nog steeds bedrijven in voor TUSExpo dus de lijst met exploitanten gaat nog groeien. De huidige deelnemerslijst bestaat uit ruim 50 organisaties. De deelnemende organisaties zijn fabrikanten, aanbieders van diensten, onderzoeksbureaus, testcentra en opleidingscentra. De organisatie heeft zich met TUSExpo gericht op de aanbieders van diensten op het gebied van de inzet van onbemande systemen en de fabrikanten van onbemande systemen of van specialistische elementen op een drone of ander onbemande systemen. Hierbij kun je denken aan camerasystemen, sensoren, etcetera.

Bezoekers TUSExpo

De bezoekers van TUSExpo zijn potentiële afnemers van diensten en producten. Door de vele toepassingsmogelijkheden van onbemande systemen is deze doelgroep zeer divers. Het is voor bedrijven in de beveiligingsbranche, agrarische sector, hulpverlening, logistiek en olie industrie zeer interessant TUSExpo te bezoeken. Ook richt de beurs zich op beleidsbepalers, wetenschappers en professionals uit de onbemande systemen industrie zelf om de beurs en de conferentie te bezoeken.

Drone regelgeving

Drones.nl vroeg Hagenstein naar haar mening over de huidige regelgeving omtrent drones. Alhoewel zij het belangrijk vindt dat er meer kennis komt over de toepassingen en ontwikkelingen van drones, weet ze dat het normaal is dat de regelgeving vaak achter loopt op nieuwe ontwikkelingen. "Op de conferentie van TUSExpo wordt naast andere onderwerpen ook veel aandacht gevestigd op regelgeving. Op die manier dragen wij bij aan bewustwording dat er hiaten zijn in de huidige regelgeving en aan de mogelijke oplossingen daarvoor", zegt Hagestein. "Het is belangrijk dat met regelgeving een balans gevonden wordt tussen enerzijds het tegengaan van het oneigenlijk gebruik van systemen als drones en de onwenselijke consequenties daarvan, zoals inbreuk op de privacy van mensen en overlast en anderzijds het creëren van ruimte voor de vele voordelen die de onbemande systemen ons bieden. Dat zal een uitdaging zijn. Met de conferentie en het bieden van een platform om elkaar te spreken, draagt TUSExpo hopelijk bij aan de benodigde kennisvergaring door beleidsmakers in Nederland en Europa."drone_wetswijziging_modelvliegen_overheid_jaaroverzicht_2014drone_wetswijziging_modelvliegen_overheid_jaaroverzicht_2014

Toekomst

Drones beschikken vandaag de dag over talrijke toepassingen en Hagenstein laat zich tijdens TUSExpo graag verrassen door nieuwe ideeën. Hagenstein gelooft in drone delivery maar is benieuwd of er duidelijke meerwaarde wordt geboden ten opzichte van de huidige manier van bezorging.

TUSExpo bezoeken

Tot en met 3 februari 2015 kun je je gratis inschrijven voor TUSExpo 2015 vakbeurs. Aan deelname aan de conferenties zijn kosten verbonden. In de tarieven wordt onderscheid gemaakt tussen reguliere bezoekers en studenten. Uiteraard zal Drones.nl uitgebreid verslag doen en kun je op de site lezen wat er te zien is op TUSExpo 2015.

0 Reacties

    Plaats een reactie