De gemeente Katwijk is positief over de plannen voor de realisatie van een testcentrum voor drones op het voormalige vliegveld Valkenburg. Er zijn concrete plannen bij de gemeente ingediend om met onbemande luchtvaartuigen te experimenteren op het voormalige vliegveld.

Vliegveld Valkenburg

Oorspronkelijk was vliegveld Valkenburg in de gemeente Katwijk een militair vliegveld. Het vliegveld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt en werd na 1945 hersteld en door de Koninklijke Marine gebruikt.

Woningbouw

De gemeente Katwijk heeft ook plannen om 5.000 woningen te bouwen op het voormalig marinevliegkamp. De aannemer is zelfs al begonnen met werkzaamheden op het terrein, maar volgens de gemeente sluiten deze plannen elkaar vooralsnog niet uit.

Unmanned Valley

Ingrid van Engelshoven, Wethouder van Den Haag, pleitte woensdag tijdens TUSExpo 2015 voor het openen van een testcentrum voor drones op het voormalige vliegveld. Op het testcentrum, dat ook al aangeduid wordt met de term ‘Unmanned Valley’, zou geoefend kunnen worden met drones waardoor de ontwikkeling van de techniek verbetert.

Aanwinst voor de regio

"Ontwikkelingen op het gebied van onbemande vliegtuigen kunnen interessante kansen bieden voor Katwijk en de regio, omdat hiermee bedrijven kunnen worden aangetrokken die de gemeente graag in Katwijk ziet", zegt Van Engelshoven. "Het Space Centre Noordwijk, kennisinstituut TNO, de TU Delft, de Universiteit Leiden en overheden hebben er allemaal baat bij. Het zorgt voor meer kennis en het creëert banen."

1 Reacties

  1. Voorzitter Zuid Hollandse Vliegclub - Valkenburg

    Fantastisch initiatief om de grootschalige woningbouwplannen tegen te houden en deze prachtige locatie voor andere doeleinden te bestemmen. Door de weeks vliegen en testen met drones......en in het weekend de zweefvliegtuigen de ruimte om te vliegen. Wat een prachtig plan!

Plaats een reactie